Visual
Historie
asvdronten > Vereniging > Historie

Historie

Op 25 juni 1962 werd de voetbalvereniging asv Dronten, toentertijd gewoon nog ASVD, opgericht. Nabij het arbeiderskamp aan de Morinel te Dronten kwam het eerste voetbalveld terwijl voor de trainingen gebruik werd gemaakt van een braakliggend stuk zandgrond.

In het seizoen 1962 – 1963 schreef asv Dronten zich voor het eerst in voor de K.N.V.B. competitie, afdeling Zwolle. Er werd begonnen met twee senioren en een B-junioren elftal. Via kampioenschappen in het seizoen 1963 – 1964 en 1964 – 1965 wist het 1e elftal van asv Dronten zich gelijk al op te werken naar de 1e klasse van de K.N.V.B. afdeling Zwolle.

Historie1.gif

Na deze kampioenschappen wist asv Dronten zich op allerlei gebied te ontwikkelen met uitzondering van promotie van het 1e elftal naar de "grote" K.N.V.B.

Zo kwam er in het seizoen 1968 – 1969 een zondagsectie bij welke tot het seizoen 1995 – 1996 deel uit maakte van de voetbalvereniging. Na deze periode ging de zondagsectie verder onder de naam Reaal Dronten en kregen zij een nieuwe thuishaven op het nieuwe sportcomplex in Dronten-West.In 1966 werden de huidige velden op het toenmalige sportpark de West te Dronten in gebruik genomen. Later zou dit sportpark worden omgedoopt naar het Burgemeester Dekker sportpark. Het huidige clubhuis "de Spil" werd op 21 mei 1977 geopend

In het 25-jarige jubileumjaar seizoen 1986 – 1987 lukte het het 1e elftal eindelijk om promotie te bewerkstelligen. De toenmalige hoofdtrainer Cor Vahl pakt met 3 punten verschil op naaste concurrent O.Z.C. uit Ommen de titel in de 1e klasse van de afdeling Zwolle en promoveerde met zijn elftal naar de 4e Klas van de K.N.V.B., district Oost.

Historie2.gif

Selectie asv Dronten seizoen 1986 – 1987. Dat dit kampioenschap naar meer smaakte bleek wel uit het feit dat men het seizoen daarop, na een beslissingswedstrijd in ’t Harde te hebben gespeeld tegen v.v. Hierden, promoveerde naar de 3e klasse K.N.V.B. Oost. Na 5 seizoenen in de 3e klasse te hebben gespeeld degradeerde men in het seizoen 1992 - 1993 weer terug naar de 4e klasse. Door de komst van de nieuwe hoofdklassen in het zaterdagvoetbal "promoveerde" het 1e elftal aan het einde van het seizoen 1995 – 1996 automatisch weer terug naar de 3e klasse van de K.N.V.B. afdeling Oost.Vanaf het seizoen 1996 – 1997 nam het 1e elftal een vogelvlucht naar de hogere regionen in het amateurvoetbal. In dat seizoen wist men, onder leiding van trainer Henk Drost, via winst in de nacompetitie en 3-1 winst in een beslissingwedstrijd tegen Opheusden door te stoten naar de 2e klasse. Na in deze klasse een jaar te hebben rondgekeken werd in het seizoen 1998 – 1999 het kampioenschap in deze 2e klasse op overtuigende wijze gehaald. Na een 4-3 winst thuis tegen V.S.C.O. uit Oosterwolde kon de kampioensvlag in top.

Het jaar daarop werd er in eerste instantie vreselijk tegen opgekeken om in het verre noorden te moeten voetballen. Gezien het feit dat er in de 1e klasse van de afdeling Oost van K.N.V.B. teveel ploegen speelden werd asv Dronten "uitgeleend" aan het noorden. Dat dit achteraf geen slechte keuze was bleek wel op 11 april 2000. Toen werd namelijk het kampioenschap in deze 1e klasse gehaald. Op een doordeweekse avond in het Friese Bergum werd met 3-1 van B.C.V. gewonnen. Deze laatste twee kampioenschappen werd gehaald onder het trainersschap van Frans Leushuis. Het gevolg van deze promotie was dat asv Dronten 1 dit jaar voor het eerst zijn opwachting maakt in de Hoofdklasse C van het zaterdagamateurvoetbal.

In het seizoen 2000-2001 was het dan eindelijk zover. Als eerste zaterdagploeg in de gemeente Dronten spelen op het hoogste niveau; de Hoofdklasse. Waren we er rijp voor om tegen ploegen als Urk, Be Quick, ACV en IJsselmeervogels te spelen. Gezien het voorgaande ging het toch allemaal wat te snel. De vereniging moest Hoofdklasse waardig gaan denken, het hoofdveld moest afgesloten kunnen worden enz. Het begin van de competitie liep niet onaardig maar na de winterstop kwamen de punten niet meer zo hard meer binnen. De ervaring die in en rond het elftal ontbrak heeft ons uiteindelijk de das omgedaan. In een beslissingswedstrijd tegen ONS Sneek kwamen we tekort en daalden dus na een seizoen weer terug naar de 1e klasse.

Dat het 1e elftal het seizoen in de Hoofdklasse veel had opgestoken bleek spoedig. Na op de openingsdag van de competitie verloren te hebben werd er daarna gestaag gewonnen zodat de koppositie in de 1e Klasse snel werd ingenomen. Op 20 april 2002 werd in "eigen huis" Blauw-Wit'34 uit Leeuwarden in de laatste minuut met 2-1 verslagen waardoor in het 40 jarige jubileum jaar de kampioensvlag weer in top kon. De mannen van trainer Marcel Boelens zullen komend seizoen gaan bewijzen dat "de Heen en Weer" voorlopig op stal kan worden gezet. De selectie is dermate verbreed dat het 1e elftal van asv Dronten van de onderste plaatsen zal moeten kunnen wegblijven.

Historie3.jpg

Het 2e seizoen Hoofdklasse leverde weer een spannende strijd op. 7 wedstrijden voor het einde stond asv Dronten stijf onderaan. In een ware Houdini act lukte het toch om nog een promotie / degradatie wedstrijd te bereiken. Op 31 mei werd op het terrein van Kozakken Boys in Werkendam met 3-1 gewonnen van periodekampioen Roda Boys uit Aalst. Door dit resultaat mocht asv Dronten zich Hoofdklasser blijven noemen. Helaas nam tijdens het seizoen trainer Marcel Boelens vrijwillig ontslag in verband met prive omstandigheden. 2e elftal trainer Henk Posthuma maakte het seizoen af en gaat de geschiedenis in als de 1e trainer die asv Dronten in de Hoofdklasse heeft weten te behouden.

In het seizoen 2003 - 2004 lukte het asv Dronten om direct lijfsbehoud te bewerkstelligen. Na vanaf de winterstop op de onderste plaatsen te hebben gebivakkeerd werd op de voorlaatste speeldag thuis van A.C.V. gewonnen en ook afstand gedaan van de laatste 3 plaatsen. Door de winst kon asv Dronten op de laatste speeldag zelfs de derde periode nog winnen. Deze wedstrijd tegen S.D.C. Putten ging echter met 1-0 verloren maar door het verlies van naaste concurrent Flevo Boys was directe handhaving een feit.

Tevens kwam er bij asv Dronten een nieuwe vacature vrij. Nadat een speciale jeugdcommissie onder leiding van Tom Hoppenbrouwer was geformeerd werd, na het opstellen van een jeugdbeleidsplan, gekozen voor een nieuw aan te stellen technisch manager jeugd.  Vanaf komend seizoen zal de technisch manager jeugd samen met vele vrijwilligers de nodige structuur in de jeugd van asv Dronten trachten te brengen zodat op langere termijn het 1e elftal van voldoende eigen kweek zal worden voorzien.

In het seizoen 2004 - 2005 degradeerde asv Dronten uit de Hoofdklasse C. Een wisselvallig seizoen werd afgesloten met een laatste plaats. Er werden 26 wedstrijden gespeeld waarbij 21 punten werden behaald. Opvallend was dat asv Dronten, in tegenstelling tot de vorige seizoenen, nu veel punten liet liggen bij de directe concurrenten. Uithuilen en volgend seizoen opnieuw proberen in de 1e klasse.

In het seizoen 2005 - 2006 werd weer in de Noordelijke 1e klasse gestart. Het 1e elftal streed tot de 18e speelronde samen met H.Z.V.V. en Oranje Nassau om het kampioenschap. Na enige tijd bovenaan te hebben gestaan werd de race niet tot het einde toe volgehouden. O.N. werd kampioen en asv Dronten, H.Z.V.V. en V.I.B.O.A. moesten promotie via de nacompetitie bewerkstelligen. Bij asv Dronten was de pijp leeg en er werden twee nederlagen (0-1 HZVV en 3-2 VIBOA) geleden waardoor men eerste klasser bleef.

Het seizoen 2006 - 2007 kan worden gekenschetst als een groot dieptepunt. Het 1e elftal degradeerde, als laatste met 15 punten, kansloos naar de 2e klasse. Waar was gehoopt op een mooi jaar in de Oostelijke klasse was het tegendeel waar. On-asv Drontens werd hoofdtrainer Henk Nieuwenhuis na de winterstop op non actief gesteld en nam Fred Grimm de honeurs waar. Helaas kon het tij niet worden gekeerd en zal asv Dronten volgend seizoen vanuit de 2e klasse moeten trachten terug te komen naar de top van het amateurvoetbal. Daarnaast was er een grote leegloop in de selectie die gelukkig goed, met jeugdige spelers, is opgevangen.  

Het 1e elftal maakte in het seizoen 2007 - 2008 het verloren terrein snel weer goed. Onder leiding van de nieuwe trainer Pieter Mulders werd, via de nacompetitie, promotie bewerkstelligd naar de 1e klasse. In de competitie keek het 1e elftal al snel tegen een enorme achterstand aan tegen de latere kampioen D.T.S.'35. Na de oorwassing tegen D.T.S. (de 11e wedstrijd) pakte het 1e elftal de draad op en werd er in de competitie geen nederlaag meer geleden. Middels de 2e plaats nam asv Dronten de periodetitel over van de kampioen. In de nacompetitie werden W.V.F. ( 2 - 3 en 4 - 0) en N.S.C. (2 - 1 en 1 - 1) verslagen. Op 31 mei werd de finale in Wezep tegen F.C. Horst gespeeld. Asv Dronten behaalde in de verlenging de 2 -1 overwinning en keert zoals gezegd terug naar de 1e klasse.

Na een snelle terugkeer in de 1e klasse in het seizoen 2008-2009 bleek deze klasse toch te sterk voor de ploeg uit Dronten. Trainer Pieter Mulders kreeg de ploeg niet aan het voetballen en al werden de wedstrijden vaak met klein verschil verloren, degradatie volgde. De 1e klasse D bestond voornamelijk uit ploegen die 1 of meerdere jaren in de hoofdklasse hadden gespeeld. asv Dronten eindigde als laatste en daalde weer af naar de 2e klasse samen met DOS'37.

asv Dronten lijkt een abonnement genomen te hebben op de boot 'heen en weer'. Het seizoen 2009-2010 in de 2e klasse G begon voor asv Dronten niet erg succesvol. Tot aan de winterstop bleef het kwakkelen. Na de verplichte rustpauze werd een eindsprint ingezet die uiteindelijk resulteerde in een 2e plaats achter kampioen AVW '66. Door de versterkte promotieregeling dit seizoen, de Topklasse werd geintroduceerd, promoveerde de elf van Pieter Mulders rechtstreeks naar de 1e klasse. Trainer Pieter Mulders kon met een gerust hart vertrekken uit Dronten om zijn carriere bij de Kon. HFC voort te zetten.

Het seizoen 2010-2011 werd vooral overschaduwd door het overlijden van Stefan Heijna speler van het 3e team. In de loop van het seizoen werden tevens de nieuwe kleedkamers 10 t/m 14 in gebruik genomen. In augustus 2010 werd het 2e veld opgeleverd met kunstgras. asv Dronten heeft nu 2 kunstgrasvelden tot zijn beschikking. Het 1e team speelde weer in de vertrouwde groen-wit gestreepte shirts na een jaar in een afwijkend shirt te hebben gespeeld. Dit bracht voor dit team echter geen geluk men degradeerde na 1 jaar weer uit de 1e klasse na 2 beslissingswedstrijden tegen ESC uit Elburg. Ook trainer Inne Schotanus haalde de eindstreep niet. Samen met teammanager Tjeerd Speerstra stopte hij per 10 maart 2011. Zijn opvolger werd Pieter de Jongh. Wel waren er successen voor het 2e, het 3e (voor de derde maal op rij), de A- en B-junioren. Zij allen werden kampioen in hun klasse. De F1 pupillen pakten zowel het kampioenschap als de beker. Als afsluiting van het seizoen werd op 2 juli nog een oefenwedstrijd gespeeld tegen de profs van sc Heerenveen. Deze wedstrijd werd met 5-0 verloren en werd bekeken door ruim 2500 toeschouwers.

SEIZOEN 2011-2012
Na de degradatie starte trainer Lucas Hoekman in de 2e klasse. In het seizoen 2011 – 2012 werd de verjonging ingevoerd met  spelers die uit de eigen jeugd kwamen, hiermee kwam een eind aan de vele jaren dat er vele spelers van buitenaf in het eerste stonden ten koste van de eigen jeugd. Met  omvorming van de bussiness club naar de (ssa) soccer society asv Dronten is ook op het gebied van sponsering een nieuwe weg ingeslagen.

tl_files/content_resources/images/2011-2012/asv Dronten 50 jaar/Jubileumdag activiteiten/P1015841 copy.jpg

Op 25 juni 2012 bestaat asv Dronten 50 jaar, een feit dat groots is gevierd met tal van festiviteiten die m.n. rond het jubileumweekend van 25 juni werden georganiseerd. Ook is een fraai jubileumboek uitgegeven dat in het clubhuis verkrijgbaar is.
Het 1e elftal heeft zich in de laatste wedstrijd veilig kunnen spelen tegen FC Horst. Het 2e elftal en de A1 junioren werden kampioen in hun klasse. A1 komt komend seizoen uit in de 4e divisie Oost. Door een uitbreiding van het aantal divisies heeft B1 zich via de nacompetitie gehandhaafd in de 3e divisie.

SEIZOEN 2012-2013

In het seizoen  2012-2013 werd het tweede klasseschap ternauwernood veilig gesteld in de laatste wedstrijd tegen VIOS uit Vaasen.
Het 2e en 3e elftal werden kampioen. In dit seizoen werd ook gestart met het G-voetbal.
 
Het seizoen 2013 -2014 werd onder trainer Jan Vlap een succes door het behalen van de titel en daarmee de promotie naar de 1e klasse. Op de voorlaatste competitiedag werd in een bloedstollende wedstrijd KHC verslagen. Vlak voor tijd stond KHC nog voor, maar in de slotminuten werd het toch nog 2-1 voor asv Dronten waarbij Jody de Boer de verlossende 1-2 binnenschoot.
In januari 2014 werd op het hoofdveld een kunstgrasveld aangelegd. Dit veld is in eigendom van asv Dronten en ook door de club zelf gefinancierd. Ook is de oude staantribune vervangen. Een paar treden langs de Oostzijde zijn gevuld met beton ipv tegels.
 
Vlak voor de aanvang van het nieuwe seizoen 2014 – 2015 vertrok ineens trainer Jan Vlap naar Harkemase Boys. Gelukkig kon in de persoon van Raymond Schuurman vlak voor de aanvang van het seizoen een geschikte opvolger gevonden worden, die de ploeg naar een veilige 9e plaats loodste.
 
In het seizoen 2015 – 2016 werd asvDronten ingedeeld in het District Noord en startte net als in het verleden in Noord voortvarend door gelijk de 1e periodetitel te grijpen. Vervolgens zakte de ploeg in, maar in de 3e periode herstelde men zich dusdanig dat met goede moed aan de nacompetitie werd begonnen. De reguliere competitie werd met een 5e plek afgesloten.
In de nacompetitie werd XerxesDZB uit Rotterdam op 1-1 gehouden, de verplichte strafschoppen serie werd gewonnen. Dit leidde er toe dat men, na de winst van 3-0 van Xerxes op Roda’46, met drie doelpunten verschil moest winnen van dat zelfde Roda in een thuiswedstrijd. Men kwam snel op 1-0 maar Roda maakte voor rust nog gelijk zodat de volgende ronde ver weg was. De tweede helft was spannend en het was Jeroen vd Meer die de bevrijdende 4-1 binnenschoot. Hiermee diende men in een tweeluik tegen Zwaluwen uit Hoorn voor directe promotie naar de hoofdklasse te spelen. Thuis werd het door een goal van Jeroen vd Meer 1-0 en in de uitwedstrijd was het uitblinker Keeper Maikel Kampjes die Zwaluwen op 1-1 hield, doelpunt wederom van Jeroen vd Meer, waarna de promotie naar de hoofdklasse onverwacht, maar niet minder uitbundig gevierd werd.
 

Share |