asvdronten > Nieuws > Nieuws

Vrome hoop verpletterd

2018-03-11 19:32

Na zes minuten prijkte de 1-0 op het scorebord. Een schetterend GOOOOOOOAL, GOOOOOOOAL, GOOOOOOOAL deed vermoeden dat Ricardo Ntalu gescoord had. Niets was minder waar. Het was de heer E.D. uit Vroomshoop die de bal achter zijn eigen doelman tegen het net had getikt. Twaalf minuten later scoorde Vroomshoop opnieuw. Het woord ´gatenkaas`viel (1-1). Daarna stond en zat het opvallend stille publiek drieëndertig minuten naar het onzorgvuldige niets te kijken en hun gedachten dwaalden dromerig af.

Het grote nieuws deze week vond plaats op donderdag 8 maart: de Internationale Vrouwendag 2018. Des te merkwaardig was het dat deze week door het bestuur bekend werd gemaakt dat tot opvolger van de huidige hoofdtrainer Raymond Schuur-man Pim Kaag-man werd benoemd. De gelijkheid van vrouwen en mannen wordt op deze wijze zwaar op de proef gesteld. Eens te meer lijkt dat voetbal bij asv Dronten een mannenwereld is. Gelukkig biedt de assistent trainer tegenwicht en heet hij geen John Halse-pa.

Het begin van de tweede helft werd een kopie van de eerste minuten van de eerste helft. Rik Breemhaar trok zoals altijd bij een hoekschop naar voren om de bal snoeihard langs de radeloos met zijn armen wapperende doelman te koppen (2-1). Vijf minuten later volgde opnieuw een eigen doelpunt. Er weerklonk geen schallend GOOOOOOOAL, GOOOOOOOAL, GOOOOOOOAL. Doelman Eser Elmali verslikte zich namelijk in een balorige Hongaarse (terugspeel) bal en moest langdurig door verzorgster Conny Oosterkamp behandeld worden. Toen Eser met het schaamrood op de kaken de 2-2 stand zag staan, slikte hij schuldig.

Jeroen van der Meer maakte handig gebruik van het niets waar de toeschouwers in de eerste helft getuige van waren geweest en scoorde zeer oplettend de 3-2. Een technisch hoogstandje van Laurens Brouwer, gevold door een perfecte voorzet, werd door Ricardo Ntalu kunstig aangenomen, waarna hij met een sierlijke draai ruimte maakte voor een ziedend schot dat oogstrelend in de rechterbovenhoek verdween (4-2). En toen Jeroen van der Meer na een altruïstische assist van Jodi de Boer de 5-2 liet noteren, was de wedstrijd gespeeld. De taaie Tukkers lieten het laatste restje hoop varen. Toch liet de scheidsrechter nog negen minuten doorspelen. Dat gaf de Supportersvereniging voldoende tijd om Niek Telgen tot Man of the Match te benoemen. Niek lag op dat moment overigens na een harde bal op zijn hoofd KO op het veld, maar vond het wel OK toen hij het bericht hoorde. Hij liet zich onmiddellijk wisselen om de bloemen in ontvangst te nemen. Een door Martijn Timmer ‘gezochte’ strafschop werd door Jodi de Boer spectaculair op de paal geschoten. Het volk was tevreden. De 5-2 overwinning was een feit.

‘Euforisch zielsgelukkig namen we doodmoe plaats aan de groene stamtafel in de kantine. Het vlaggenschip had onze boodschap liefdevol begrepen en had de aanlokkelijke tafel speciaal voor ons gereserveerd. Tot tranen geroerd namen we gelukzalig genietend plaats. Vele aanwezigen zagen onze oprecht betraande gezichten en waren diep onder de indruk van onze emotionele betrokkenheid die de vibrerende stembanden van de optredende artiest bij ons teweeg bracht. De bekende zanger van het Nederlandse populaire lied Rob Hollander trad op in De Spil en zong het zelfgeschreven nummer ‘Pompen of Verzuipen’, hoogst waarschijnlijk een ode aan d’Olde Mesiene – het stoomgemaal Mastenbroek in zijn geliefde Genemuiden. Vele luidruchtig feestende voetballers verstonden door de gezellige drukte en het bombastische feestgedruis slechts het allerlaatste woord van het refrein: …………zuipen.’ (uit: wedstrijdverslag Negen, november 2015).

Mijn gedachten gingen intuïtief terug naar de nieuwe hoofdtrainer, Pim Kaagman. ‘Pappen en nathouden is niet mijn stijl’, liet hij vanuit Noord Holland weten. Zou Jerney Kaagman familie  zijn? Jerney zong in 1971 met haar band Earth and Fire het wereldberoemde nummer Storm and Thunder. Geen pappen en nathouden dus, maar gewoon stevige storm en donderse bliksem.

Terwijl het blijmoedige publiek in de Spil genoot van de verdiende overwinning en een wijntje en een biertje, zong Rob Hollander onverminderd vrolijk zijn tedere tranentrekkers.

Riny van der Pluijm

Ga terug

Share |