We spraken met Albert Bleijenberg. Man van onze club asv Dronten. De reden van ons gesprek: Albert Bleijenberg is een koninklijke onderscheiding ten deel gevallen. Een heel bijzonder moment. Voor asv Dronten was hij en is hij nog steeds van onschatbare waarde. Als we kijken naar wat hij allemaal voor de club heeft betekend, dat is dat een hele lijst:

· Algemeen voorzitter periode 2002 t/m 2008

· Voorzitter jeugdafdeling 1991 t/m 1995

· Voorzitter supportersvereniging 2010 t/m 2017

· Betrokken bij de bouw van de kantine en kleedkamers waarvoor hij veel werk heeft verzet. Opening van de kantine en kleedkamers 1977.

· Als vliegende keep altijd bijspringen om leiders/ trainers bij te staan.

· Initiatiefnemer titel man off de match 1e elftal wat nog steeds actueel is.
· Trouwe supporter van het 1e elftal en het team van zijn kleinkinderen.

Albert, Een Koninklijke onderscheiding, in de volksmond een lintje, is jou ten deel gevallen!

 

Was je op de hoogte dat er iets speelde of was het een totale verrassing?

Nee, ik was volkomen verrast. Een aantal weken geleden was ik door Betho Smit van de gemeente Dronten gevraagd om samen met voorzitter Jan Bollemaat nog een keer wat zaken te bespreken over de herinrichting van het Burgemeester Dekker Sportpark. Maar na 45 minuten “vergaderen” stonden mijn dochter en zoon ineens in de vergaderruimte met het verzoek om mijn colbert aan te trekken , die ze mee hadden genomen, en om mee te komen.

Een lastige vraag, maar hoe voelt het om zo’n onderscheiding te krijgen, ga je daarna anders door het leven?

Nou laat duidelijk zijn dat ik erg blij ben met de onderscheiding. Dus ik ga als een blij man door het leven.

 

Als je terugkijkt op alles wat je voor asv Dronten hebt mogen doen, kan je er dan enkele hoogtepunten uitlichten?

Dat waren er natuurlijk vele. Dat kan ik niet allemaal benoemen. Maar  dan denk ik toch terug aan  de periode dat ik jeugdvoorzitter was en daarnaast ook leider van het B4 elftal. Een elftal met grote verschillen, zowel in talent als  afkomst. Maar een elftal  dat in een mum  van tijd een hecht team werd. We gingen voor de uitwedstrijden met een taxibusje van Redtax de regio in.                                                                                                                        

Het  team dat voor elkaar door het vuur ging maar ook veel zaken zelf regelde. We hebben samen ongelofelijk veel mooie dingen meegemaakt. Prachtig.

Andere hoogtepunten waren natuurlijk de beslissingswedstrijden van het vlaggenschip van asv Dronten  in Werkendam en Wezep. Geweldige wedstrijden met  een spannend score verloop en een voor asv Dronten positieve uitslag. En, vooral in Wezep , heel veel Dronter supporters langs de lijn. Ook wil ik het TBI voetbal toernooi noemen dat we jarenlang op het terrein van asv Dronten konden organiseren.  Uit heel Nederland kwamen elftallen van de TBI bedrijven naar Dronten om, samen met 1 of 2 teams van asv Dronten, tegen elkaar te voetballen. Geweldige dagen waarvan me vooral de nazit en de lachende penningmeesters  zijn bijgebleven.

Je hebt altijd vooraan gestaan om het ‘samen’ te doen: ik kan me herinneren, dat je bij ons in de kleedkamer kwam om ons persoonlijk te vragen mee te gaan draaien in de bardiensten! ‘We moeten het samen doen jongens!’
Hoe kijk jij aan tegen de huidige tijd, waarin het vinden van vrijwilligers bijna niet te doen is.

Ja, het vinden van voldoende vrijwilligers is een grote uitdaging voor de club, maar dat is het eigenlijk altijd al geweest. De mensen zijn overal druk mee. Maar toch ben ik wel positief, ik zie goede dingen.  Als ik zie hoe enthousiast  men is bij de meisjesteams. Hoe men samen optrekt en samen dingen doet. Geweldig.  

Ook bij de voetbalacademie betrekt  men iedereen, die dat wil , bij het opleiden van jeugdspelers/sters en geeft men veel  informatie over trainingen en het begeleiden van teams. Dat kweekt betrokkenheid  en betrokkenheid is volgens mij het sleutelwoord, want dan wordt het jouw club.  Verder zie ik dat nieuwe barmedewerkers en mensen die incidenteel achter de bar staan goed worden opgevangen en worden geïnformeerd. Dat is positief zo word je onderdeel van asv Dronten. 

En ik zie meer positieve zaken, zoals de seniorenteams (mannen en vrouwen) wat  hechte groepen zijn. En ik weet uit ervaring dat het mooie van zo’n hechte groep is dat je ook samen de schouders onder je club kan zetten. Samen vrijwilligers werk bij de club oppakken. Samen een paar keer een extra bardienst draaien, samen een paar jeugdteams begeleiden , of een wedstrijd fluiten, enz. 

 

En dat geldt natuurlijk niet alleen voor de huidige voetballers/sters maar ook de oud-voetballers/sters en zeker ook voor de ouders van de jeugdleden. Dus het antwoord op je vraag is, dat we het ook nu nog steeds samen moeten doen.

Je hebt je lintje niet alleen gekregen voor je verdiensten voor asv Dronten, wat heb je zoal nog meer gedaan?

Tja wel wat verschillende dingen. Ik was o.a. lid van de kerngroep  van “Eiland naar Wijland”. De organisatie van waaruit o.a. het Wijland festival  is ontstaan. 

Ook ben ik 10 jaar voorzitter geweest van de IJsclub Dronten en was ik lid van de verhuurcommissie van bungalowpark Bremerberg. Verder ben ik ruim 12 jaar als burger- en gemeenteraadslid  binnen de fractie van GroenLinks actief geweest in de locale politiek. 

Dan waren er nog wat werkgroepen/inspraakcommissies/e.d.  waar ik bij betrokken ben geweest. Vooral op de periode als raadslid en mijn tijd bij de IJsclub Dronten kijk ik met veel plezier terug. 

Maar bij asv Dronten heb ik natuurlijk de meeste tijd doorgebracht. 

Als voorzitter van de Supporters vereniging,  voorzitter van de toenmalige Jeugdafdeling en  als algemeen voorzitter, enz. Geweldige periodes waar ik veel plezier aan heb beleefd.  

Nu je je lintje hebt, kan je het rustig aan gaan doen? Of ben je nog steeds actief als vrijwilliger?

Vorig jaar, nadat ik afscheid had genomen van de locale politiek, had ik me voorgenomen toch wat anders te gaan doen. Dus sinds kort ben ik o.a. lid  van het Flevo’s Mannenkoor. Inmiddels heb ik begrepen dat men al een baantje voor me heeft klaarliggen. 

Verder ben ik natuurlijk namens asv Dronten  betrokken bij de herinrichting van het Burgemeester Dekker Sportpark, we proberen  de Supporters commissie weer wat handen en voeten te geven met de verkoop van lootjes en het draaien aan het Rad van Fortuin bij de thuiswedstrijden van het eerste elftal. En tenslotte helpen we het bestuur zo nu en dan bij de zoektocht naar bestuursuitbreiding en/of  bestuurondersteunende commissies.

Tijdens je voorzitterschap ontstond er een traditie in de kantine: de spelers van de seniorenelftallen zongen je na hun wedstrijd vragend toe: ‘Albert laat je buikje zien?’
Voor iemand, die koninklijk is onderscheiden, lijkt me, dat die traditie voorbij is?

 

 

Het lijkt mij ook dat die traditie maar in de geschiedenisboeken moet worden opgenomen. Niet  omdat ik een lintje heb gekregen maar omdat mijn buikje tegenwoordig een sixpack is geworden.

Wil je persoonlijk nog wat kwijt aan de mensen van onze mooie club asv Dronten?

Ja dat wil ik graag doen, want natuurlijk is het team waar je zelf in voetbalt of waar je kind in speelt heel belangrijk. Maar ik hoop ook dat bij iedereen het besef aanwezig is dat  de voetbalvereniging asv Dronten  het allerbelangrijkste is. De club zijn we samen en als we allemaal een steentje bijdragen blijft asv Dronten een mooie club. Onze club.


AvL