Historie asv Dronten

Op 25 juni 1962 is omni-vereniging ASVD opgericht. De oprichting vond plaats in de oude barakken van de polderpioniers aan de Morinel te Dronten. ASVD bestond toen uit de verenigingen gymnastiek en voetbal. Later werden meerdere verenigingen lid van de omni, zoals korfbal en volleybal.

Al in zijn tweede seizoen werd ASVD voetbal kampioen in de 3e klasse van de afdeling Zwolle en weer een jaar later kampioen van de 2e klasse. De thuisbasis van ASVD voetbal was in die tijd een complex achter de barakken van de polderpioniers die daar door de week verbleven en werkten voor de Rijksdienst IJsselmeer Polders tijdens de ontginning van Oost Flevoland.

Na een aantal jaren verliet men het eerste complex en was er een nieuw complex aangemaakt met meerdere velden achter het huidige Almere College aan de Educalaan (1964).

Vervolgens een paar jaar later, in 1966, werd de stap gemaakt naar onze huidige locatie aan de West.  Later werd dit complex omgedoopt naar het Burgemeester Dekker Sportpark waar tevens de korfbalafdeling(ASVD) en in 2020 de rugby afdeling(RC Dronten) een plaats vonden.

Het huidige clubhuis De Spil werd op 21 mei 1977 geopend. De inrichting van de Spil werd een paar keer aangepast waarvan de laatste keer in 2019. Aanvankelijk waren de kleedkamers van hout die gefaseerd gesloopt zijn en in steen is herbouwd. In 1989 kleedkamers 1 t/m 8, 1996 kleedkamer A & B, 2010 kleedkamers 10 t/m 14. Aanvankelijk was ASVDkorfbal mede gebruiker, in 1982 kregen die een zelfstandig onderkomen in de Treffer..

De hoofdtribune werd in 1988 gebouwd en voornamelijk gefinancierd door een bijdrage van de Bavaria brouwerijen. Aanvankelijk was de staantribune (aangelegd door de Rijksdienst in 1970) groter maar na de ombouw van het hoofdveld naar kunstgras, januari 2014, is de tribune aangepast tot drie treden.

Op 1 januari 1998 werd de omni-vereniging ASVD ontbonden en gingen de afdelingen zelfstandig verder waarbij de voetbaltak asv Dronten het licht zag.

De clubkleuren zijn en waren groen/wit. De outfit is in de loop der jaren wel een aantal keer aangepast. Begon men in 1962 met een effen groen shirt en witte broek, Sinds 1991 is het shirt verticaal groen wit gestreept en de broek groen . In het logo zijn enige Meerpaaltjes verwerkt wat ook in het wapen van de gemeente Dronten zit. Hiervoor is door de gemeente toestemming gegeven.

asv Dronten is nu een vereniging van ruim 1300 leden met een schitterende accommodatie met 3 kunstgrasvelden en 4 natuurgrasvelden met een natuurgras trainingsveld. Drie velden hebben veldverlichting en het hoofdveld heeft zowel een overdekte zittribune (Hans Engelvaart tribune) als staantribune.

In de loop der jaren heeft asv Dronten diverse keren tegen profclubs gespeeld waaronder een aantal onder de naam van Combi Dronten een samenwerking met BAS (alleen  1e jaar) en Swift’64 (3 jaren). Tegenstanders waren PEC Zwolle (3 maal), Vitesse (2 maal), FC Groningen, FC Utrecht, FC Volendam, Ajax, Feijenoord, Heerenveen en PSV.

Op 30 april 1974 (Koninginnedag) werd de club een damesafdeling rijker, aanvankelijk werd alleen met senioren gespeeld. In 1977 werd gestart met een tweede elftal gevolgd in 1978 door een meisjesteam. Tegenwoordig kunnen de meisjes zowel bij de jongens meespelen als in een meisjesteam. In 1982 werd het eerste elftal kampioen en promoveerde naar de 1e klasse. Een jaar later promoveerde men naar de hoofdklasse. In 1983 kwam er wederom een meisjesteam bij. In 1986 werd het meisjes team 9-12 voor het eerst kampioen. Tevens werd de damesafdeling voor het eerst in het bestuur vertegenwoordigd door Jenny Kijk in de Vegte en later Roelie Bouwer en Marchien Dekker. In de loop der jaren wonnen de meisjesteams een aantal keren de KNVB districtsbeker. Na jaren in 1e klasse  zakte het eerste vrouwenelftal terug naar thans de 3e klasse in het district Oost. De meisjes B spelen in de hoofdklasse. Er zijn nu zeven meisjesteams en 2 vrouwenteams. Ook spelen diverse meisjes mee in de jongensteams.

In het seizoen 1968–1969 werd een  zondag sectie opgericht, welke tot het seizoen 1996–1997 deel uit maakte van de voetbalvereniging. Na deze periode ging het zondagvoetbal verder onder de naam Reaal Dronten en kregen zij een nieuwe thuishaven op het nieuwe sportcomplex in Dronten-West.

In de jaren ‘70 was er aanvankelijk ook een zaalvoetbaltak maar deze verzelfstandigde zich na een paar jaar (1978) binnen de omni-vereniging als ASVD zaalvoetbal.

In 2012 startte men met G-voetbal. Elk jaar organiseert de club een groots G-voetbal toernooi waarbij alle deelnemers flink in het zonnetje worden gezet.

In 1975 werd een supportersvereniging opgericht die tot 1997 bestond. Van 1998 tot 2006 ging men verder als supportersclub om 2009 weer als supportersvereniging verder te gaan. In 2022 werd ook deze opgeheven. In 1997 werd de stichting AHO (asv Dronten Hogerop) opgericht. Vele bedrijven werden hiervan lid om de club een extra financieel steuntje in de rug te geven. In 2004 werd daarvoor een Businessruimte in gebruik genomen zodat men rondom de wedstrijd van het 1e elftal elkaar kan treffen.

In 1988 werd de klussenclub opgericht deze, veelal oudere leden, verrichten m.n. op elke dinsdagmorgen vele klussen die vooral het onderhoud van het complex ten goede komen.

Het eerste elftal

In het seizoen 1962 – 1963 schreef asv Dronten zich voor het eerst in voor de KNVB competitie, afdeling Zwolle. Er werd begonnen met twee senioren en een B-junioren elftal. Via kampioenschappen in het seizoen 1963–1964 en 1964–1965 wist het 1e elftal zich gelijk al op te werken naar de 1e klasse van de KNVB, afdeling Zwolle. Na deze kampioenschappen wist de vereniging zich op allerlei gebied te ontwikkelen  maar een kampioenschap zat er lang niet meer in tot het jaar 1987 toen eindelijk de promotie van het 1e elftal naar de grote KNVB een feit werd.

In het 25-jarige jubileumjaar (seizoen 1986–1987) lukte het ‘t 1e elftal eindelijk om promotie te bewerkstelligen. De toenmalige hoofdtrainer Cor Vahl pakt met 3 punten verschil op naaste concurrent O.Z.C. uit Ommen de titel in de 1e klasse van de afdeling Zwolle en promoveerde met zijn elftal naar de 4e klasse van de KNVB, district Oost. Dat dit kampioenschap naar meer smaakte bleek wel uit het feit dat men het seizoen daarop, na een beslissingswedstrijd in ’t Harde te hebben gespeeld tegen v.v. Hierden, promoveerde naar de 3e klasse KNVB, district Oost. Na vijf seizoenen in de 3e klasse te hebben gespeeld degradeerde men in het seizoen 1992-1993 naar de 4e klasse. Door de komst van de nieuwe hoofdklassen in het zaterdagvoetbal ‘promoveerde’ het 1e elftal aan het einde van het seizoen 1995–1996 automatisch naar de 3e klasse van de KNVB, afdeling Oost waardoor er niet gedegradeerd werd naar de 4e klasse. Vanaf het seizoen 1996 – 1997 nam het 1e elftal een vogelvlucht naar de hogere regionen in het amateurvoetbal. In dat seizoen wist men, onder leiding van trainer Henk Drost, via winst in de nacompetitie en 3-1 winst in een beslissingswedstrijd tegen Opheusden door te stoten naar de 2e klasse. Na in deze klasse een jaar te hebben rondgekeken werd in het seizoen 1998–1999 het kampioenschap in deze 2e klasse op overtuigende wijze behaald. Na een 4-3 winst thuis tegen V.S.C.O. uit Oosterwolde kon de kampioensvlag in top.

Het jaar daarop werd er in eerste instantie vreselijk tegen opgekeken om in het verre noorden te moeten voetballen. Gezien het feit dat er in de 1e klasse van de afdeling Oost van KNVB te veel ploegen speelden werd asv Dronten ‘uitgeleend’ aan het noorden. Dat dit achteraf geen slechte keuze was bleek wel op 11 april 2000. Toen werd het kampioenschap in deze 1e klasse gehaald. Op een doordeweekse avond in het Friese Bergum werd met 3-1 van B.C.V. gewonnen. Deze laatste twee kampioenschappen werd gehaald onder het trainerschap van Frans Leushuis. Het gevolg van deze promotie was dat asv Dronten voor het eerst zijn opwachting maakt in de Hoofdklasse C van het zaterdagamateurvoetbal, het hoogste amateurniveau.  In het seizoen 2000-2001 was het dan eindelijk zover. Als eerste zaterdagploeg in de gemeente Dronten speelde men op het hoogste niveau: de Hoofdklasse! Met tegenstanders als; Urk, Be Quick, Flevo Boys, ACV en IJsselmeervogels.  De allereerste wedstrijd was thuis tegen IJsselmeervogels waar men 2-2 tegen speelde. Gezien het voorgaande ging het toch allemaal wat te snel. De vereniging moest hoofdklasse-waardig gaan denken, het hoofdveld moest afgesloten kunnen worden zodat entree geheven kon worden. De gemeente Dronten zorgde daarvoor.  Het begin van de competitie liep niet onaardig maar na de winterstop kwamen de punten niet meer zo hard binnen. In een beslissingswedstrijd tegen ONS Sneek kwamen we tekort en daalden dus na één seizoen weer terug naar de 1e klasse.

Dat het 1e elftal het seizoen in de Hoofdklasse veel had opgestoken bleek spoedig. Na op de openingsdag van de competitie verloren te hebben werd er daarna gestaag gewonnen zodat de koppositie in de 1e klasse snel werd ingenomen wederom in het district Noord. Op 20 april 2002 werd in eigen huis Blauw-Wit’34 uit Leeuwarden in de laatste minuut met 2-1 verslagen waardoor in het 40-jarig jubileumjaar de kampioensvlag weer in top kon. De mannen van trainer Marcel Boelens leverden in het 2e seizoen in de Hoofdklasse weer een spannende strijd. 7 wedstrijden voor het einde stond asv Dronten stijf onderaan. In een ware Houdini-act lukte het toch om een promotie-/degradatiewedstrijd te bereiken. Op 31 mei werd op het terrein van Kozakken Boys in Werkendam met 3-1 gewonnen van periodekampioen Roda Boys uit Aalst. Door dit resultaat mocht asv Dronten zich Hoofdklasser blijven noemen. Trainer Marcel Boelens nam ontslag in verband met privéomstandigheden. Tweede elftal trainer Henk Posthuma maakte het seizoen af en gaat de geschiedenis in als de 1e trainer die asv Dronten in de Hoofdklasse heeft weten te houden.

In het seizoen 2003-2004 lukte het asv Dronten om direct lijfsbehoud te bewerkstelligen. Na vanaf de winterstop op de onderste plaatsen te hebben gebivakkeerd werd op de voorlaatste speeldag thuis van A.C.V. gewonnen en ook afstand gedaan van de laatste drie plaatsen. Door de winst kon asv Dronten op de laatste speeldag zelfs de derde periode nog winnen. Deze wedstrijd tegen S.D.C. Putten ging echter met 1-0 verloren, maar door het verlies van naaste concurrent Flevo Boys was directe handhaving een feit.

In het seizoen 2004-2005 degradeerde asv Dronten uit de Hoofdklasse. In het seizoen 2005-2006 werd weer in de Noordelijke 1e klasse gestart. Een periodetitel werd behaald zodat we samen met H.Z.V.V. en V.I.B.O.A.  om de promotie in de nacompetitie streden. Die werd echter niet gewonnen zodat men eersteklasser bleef.

Het seizoen 2006-2007 kan worden gekenschetst als een groot dieptepunt. Het 1e elftal degradeerde, als laatste met 15 punten kansloos naar de 2e klasse. On-asv Drontens werd hoofdtrainer Henk Nieuwenhuis na de winterstop op non-actief gesteld en nam Fred Grimm de honneurs waar.

Het 1e elftal maakte in het seizoen 2007-2008 het verloren terrein snel weer goed. Onder leiding van de nieuwe trainer Pieter Mulders werd, via de nacompetitie, promotie bewerkstelligd naar de 1e klasse. In de nacompetitie werden W.V.F. en N.S.C.  verslagen. Op 31 mei werd de finale in Wezep tegen F.C. Horst gespeeld. asv Dronten behaalde in de verlenging een 2 -1 overwinning.

Na een snelle terugkeer in de 1e klasse in het seizoen 2008-2009 bleek deze klasse toch te sterk voor de ploeg uit Dronten.  asv Dronten eindigde als laatste en daalde weer af naar de 2e klasse samen met DOS’37.

Op 25 juni 2012 bestond asv Dronten 50 jaar, een feit dat groots is gevierd met tal van festiviteiten die met name rond het jubileumweekend van 25 juni werden georganiseerd. Ook is een fraai jubileumboek uitgegeven. Het 1e elftal heeft zich in de laatste wedstrijd veilig kunnen spelen tegen FC Horst. Het 2e elftal en de A1 junioren werden kampioen in hun klasse. A1 komt komend seizoen uit in de 4e divisie Oost. Door een uitbreiding van het aantal divisies heeft B1 zich via de nacompetitie gehandhaafd in de 3e divisie.

In het seizoen 2012-2013 werd het verblijf in de tweede klasse ternauwernood veiliggesteld in de laatste wedstrijd tegen VIOS uit Vaasen. Het 2e en 3e elftal werden kampioen. Het seizoen 2013 -2014 werd onder trainer Jan Vlap een succes door het behalen van de titel en daarmee de promotie naar de 1e klasse. Op de voorlaatste competitiedag werd in een bloedstollende wedstrijd KHC verslagen. Vlak voor tijd stond KHC nog voor, maar in de slotminuten werd het toch nog 1-2 voor asv Dronten waarbij Jodi de Boer de verlossende treffer maakte.

Vlak voor de aanvang van het nieuwe seizoen 2014–2015 vertrok trainer Jan Vlap naar Harkemase Boys. Gelukkig werd Raymond Schuurman vlak voor de aanvang van het seizoen aangesteld. Hij loodste de ploeg naar een veilige 9e plaats.

In het seizoen 2015–2016 werd asv Dronten wederom ingedeeld in het District Noord en startte voortvarend door gelijk de 1e periodetitel te grijpen. Vervolgens zakte de ploeg in, maar in de 3e periode herstelde men zich. De reguliere competitie werd met een 5e plek afgesloten. In de nacompetitie werd XerxesDZB uit Rotterdam op 1-1 gehouden, de verplichte strafschoppen serie werd gewonnen. Dit leidde ertoe dat men, na de winst van 3-0 van Xerxes op Roda’46, met drie doelpunten verschil moest winnen van datzelfde Roda in een thuiswedstrijd. Het werd 4-1 waardoor de volgende stap werd afgedwongen  Hiermee diende men in een tweeluik tegen Zwaluwen uit Hoorn voor directe promotie naar de hoofdklasse te spelen. Thuis werd het door een goal van Jeroen van der Meer 1-0 en in de uitwedstrijd was het uitblinker keeper Maikel Kampjes die Zwaluwen op 1-1 hield, doelpunt wederom van Jeroen van der Meer, waarna de promotie naar de hoofdklasse onverwacht, maar niet minder uitbundig gevierd werd.

In het daar opvolgende seizoen 2016-2017 werd het alleszins een moeilijk seizoen en bleek de hoofdklasse een maatje te groot zodat er weer gedegradeerd werd naar de 1e klasse.  Hierbij maakte trainer Wim Kroes het seizoen niet af en zodoende kwam Raymond Schuurman vanaf 1 nov. 2016 weer aan het roer te staan nadat hij ook in de periode 2014 – 2016 de hoofdtrainer was.

In het seizoen 2018 – 2019 liep de competitie ook  niet gunstig onder leiding van trainer Pim Kaagman. Het leidde ertoe dat vanaf 15 mrt. 2019 Jan Vlap terugkeerde om het tij nog te doen keren. Dat lukte echter niet want in de nacompetitie bleek SVI te sterk waardoor degradatie naar de 2e klasse een feit was.

Het seizoen 2019-2020 begint onder trainerschap van Wim Schaap die er in januari 2020 uit zichzelf mee stopte waarna Wout Sleurink het seizoen vol maakte. Door de Corona crisis werd het seizoen stopgezet op 14 maart na 17 wedstrijden. Ondanks dat mocht de Merino’s als lijstaanvoerder promoveren. asv Dronten kwam 2 punten tekort en eindigde als tweede. In 2020 werd met de nieuwe rugbyvereniging RC Dronten een afspraak gemaakt om ruimte beschikbaar te stellen zodat op zondag Rugby gespeeld kon worden. In 2020 werden de kleedkamers 1 t/m 8 eigendom van de club met daarbij een afkoopsom.

Het seizoen 2020 – 2021 werd begonnen met Patrick Posthuma als trainer. Helaas werd nu na 4 wedstrijden, vanwege de Corona, het seizoen gestaakt en ook nu eindigden we als tweede. Het was bij ons net als bij alle andere verenigingen een moeizaam jaar waarbij binnen de richtlijnen zoveel mogelijk werd door getraind.

Na de misère van de voorgaande jaren werd het seizoen 2021 – 2022 een jubeljaar. Niet alleen werd op 25 juni uitvoerig het 60 jarig jubileum gevierd, ook werd het 1e  elftal na een spannend seizoen met concurrenten Veensche Boys en Batavia’90 kampioen van de 2e klasse G en promoveerde daardoor naar de 1e klasse. Daarnaast werd ook het 2e elftal kampioen waardoor het mag uitkomen in de Res. Hoofdklasse. Op de accommodatie werden op het hoofdveld en op het natuurgras trainingsveld LED-lampen geïnstalleerd. Minder leuk te vermelden is dat de supportersvereniging werd opgeheven en de oud papier subsidie wordt stop gezet.

Na het kampioenschap van vorig jaar was dit seizoen (2022-2023) mede door de versterkte promotie/degradatie regeling en vanwege de nieuwe competitie indeling waarbij ook zondagclubs deelnamen, het doel om te handhaven. Het pakte echter anders uit want met een derde plaats pakte asv Dronten de vervangende periode van kampioen Quick’20. In een spannende nacompetitie werden achtereenvolgens Hulzense Boys (2-1) en Flevo Boys (2-4) aan de zegekar gehangen om in Leerdam tegen LRC met 5-1 ten onder te gaan zodat nog minimaal één jaar in de 1e klasse wordt gespeeld .