De vrijwilligers

25 juni 2022 viert asv Dronten het zestigjarig bestaan. Op maandag 21 mei 1962 vindt in de kerkzaal van het barakkenkamp van de polderpioniers aan de Morinel de oprichtingsvergadering plaats. Als clubkleuren worden groen en wit gekozen. 25 juni wordt ASVD (Algemene Sport Vereniging Dronten) bij koninklijk besluit officieel erkend als voetbalvereniging. Op woensdag 11 juli speelt ASVD met slechts tien spelers – meer voetballende leden zijn er dan nog niet – de eerste wedstrijd. Tegenstander is de PTT van Harderwijk, Het duel eindigt in 5-5. Dronten voetbalt.

   

Als vrijwilligerscoördinator Alexandra den Bakker wordt gevraagd hoeveel vrijwilligers er dit seizoen bij asv Dronten werkzaam zijn, zwijgt ze even. Er is geen officiële lijst. Honderd, tweehonderd, driehonderd? Ze weet het niet. Ze houdt het op ongeveer tweehonderdvijftig vrijwillige medewerkers. ‘Er zijn vrijwilligers die elke dag op het sportpark te vinden zijn, en anderen die één of twee keer per jaar belangeloos iets voor de club doen. En dat is allemaal even fantastisch’.

    

Plezier

Een beeld om nooit te vergeten; ‘de dolenthousiaste, uitgelaten jeugdleidster die rennend, springend en jubelend langs de zijlijn schicht, onophoudelijk haar spelers positief aanmoedigend. Zelfs het publiek en de leiders van de tegenstander worden onstuimig en liefdevol benaderd, gepassioneerd toegesproken en geïnspireerd door haar niet aflatende toewijding’.

    

Te vaak roepen mensen onnadenkend dat er tegenwoordig niemand meer vrijwilligerswerk wil doen. Wat een onzin. Kijk op een zaterdag eens goed rond op de velden van asv Dronten. Verwonder je over al die enthousiaste vrijwilligers – jong en oud – die bijna onopvallend van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat hun hobby uitoefenen. Loop rond in de knusse kantine en langs de roezemoezige velden. Turf hoeveel welwillende hobbyisten je tegenkomt. Ontdek hoeveel plezier het oplevert, plezier voor de vrijwilliger en plezier voor al diegenen waarvoor de vrijwilliger het doet. Verbaas je, verwonder je, en zeg nooit meer dat er niemand vrijwilligerswerk wil doen.

    

Hulde

Alle lof voor al die vrijwilligers van asv Dronten die elke dag plezier beleven aan hun liefhebberij – voetbal. Geef ze als u volgende keer op het voetbalveld komt eens een compliment. Niet dat ze daarop zitten te wachten, maar ze vinden het vast leuk dat iemand heel even aan ze denkt. Heel even een blijk van waardering voor alle liefhebbers die vrijwillig al 60 jaar lang inzet tonen voor asv Dronten.