Vrouwen- en meisjesvoetbal bij asv Dronten leeft

21 mei 1962, de oprichtingsvergadering in de kerkzaal van het barakkenkamp van de polderpioniers aan de Morinel. 25 juni wordt ASVD (Algemene Sport Vereniging Dronten) bij koninklijk besluit officieel erkend als voetbalvereniging

Een groep feestvierende dames op een gezellig terrasje op die onvergetelijke Koninginnedag van het jaar 1974 besloot onder het genot van een drankje dat ze niet alleen hand- en spandiensten wilde verrichten voor het toenmalige ASVD, maar ook zelf actief op het veld wilde staan. Het vrouwenvoetbal bij asv Dronten was geboren. Aanvankelijk werd er alleen met senioren gespeeld. In 1977 werd gestart met een tweede elftal, een jaar later gevolgd door een meisjesteam. De successen volgden. In 1983 promoveerde het vrouwenelftal naar de hoofdklasse, terwijl drie jaar later het meisjes team 9-12 voor het eerst kampioen werd. In de loop der jaren wonnen de meisjes een aantal keren de KNVB-districtsbeker. Waar het ooit begon met gezellig keuvelende dames op een terrasje in het dorp, telt asv Dronten nu twee vrouwenteams en vijf meisjesteams in verschillende leeftijdscategorieën. Sinds 1986 mogen meisjes ook samen met jongens in één team voetballen. Dat dat zijn vruchten afwerpt bewijzen bijvoorbeeld Tirsa Post, Wenke Stedehouwer en Amber van den Berg. Tirsa: “Ik was zes jaar toen ik lid werd van asv Dronten. Vanaf de eerste wedstrijd was ik keeper. Ik vond het zo leuk, dat ik het daarna altijd ben blijven doen.” Nu is ze de tweede keepster van de vrouwenselectie van eredivisieclub PEC Zwolle. Wenke kwam uit voor PEC Zwolle en Heerenveen (2014-2018), terwijl Amber als twaalfjarige door AC Milan (Italië) werd uitgenodigd voor een stage, vervolgens bij FC Twente speelde (2017) en daarna voor haar studie naar de Verenigde Staten vertrok en er ging voetballen in de NCAA Division 1 Women’s Soccer als speelster van de Western Carolina Catamounts (2018).

Het is inmiddels erg lang geleden dat een bekende asv Drontenaar luidkeels verkondigde dat hij van vrouwen hield, voetbal fantastisch vond, maar niks had met vrouwenvoetbal. Waar in het verleden vaak schamper gereageerd werd als het over vrouwenvoetbal ging, is het beeld nu veelal positief. Je ziet wekelijks meisjes uitblinken in jongensteams en enthousiaste, technisch begaafde vrouwen die de bal na een mooie aanval hard en loepzuiver in het vijandelijke doel schieten. Het meisjes- en vrouwenvoetbal is al bijna achtenveertig jaar een volwaardige tak van de vereniging en is niet weg te denken bij het bijna zestigjarige asv Dronten.