11-sep-2021

  

Zonder een zieke Pepijn en Seth die een weekend weg was heeft de JO14-1 in de eerste bekerwedstrijd keihard uitgehaald en laten zien dat er rekening met ze moet worden gehouden. Ging de eerste oefen wedstrijd tegen Batavia thuis nog redelijk gelijk op met een 2-1 winst, vandaag waren de verhoudingen helemaal zoek.

Opstelling:

Leon op de goal, Evan en Annick centraal achterin, Derrik linksachter, Benjamin rechtsachter. Lucas, Jort en Henrik vormen het middenveld, Jesse in de spits, Jeroen op links en Stijn op rechts. Sander van de 14-2 kwam later aansluiten.

ijzersterke Benjamin

De aftrap was voor Batavia. Zij brachten ook het eerste gevaar van de wedstrijd na een overtreding op Derrik die vreemd genoeg niet zo beoordeeld werd door de scheidsrechter. We zouden meer van die momentjes beleven vandaag. De bal wordt overgenomen door de lange en gevaarlijke nummer 9 van Batavia. Gelukkig zat de rugdekking uitstekend in elkaar vandaag met Annick en Evan.

  

Iets later is asv Dronten in balbezit. Met soms oogstrelend combinatiespel binnen het team kan Jort de bal direct schuin op Jesse kaatsen die links de hoek opzoekt. Vanuit de hoek geeft hij de bal strak voor op Stijn die de bal werkelijk binnen ramt en deze eerste prachtige aanval netjes afrondt, 0-1. 

De middenvelder spelen werkelijk fenomenaal met snel en direct spel en weinig balverlies. Met een paar keer tikken snijden ze door de defensie van Batavia heen. Batavia prikt even terug. Vanuit het midden kan de bal diep worden weg gestoken op de nummer 9 die uit de rug van Annick wegloopt. Zijn schot belandt op de paal rechts van Leon. Opletten dus. Iets meer naar binnen knijpen van Derrik voorkomt dit soort situaties en dat is precies wat er de rest van de wedstrijd gebeurt.

De tweede kans is ook direct raak. Stijn zet goed door in het midden en zet de centrale verdediger onder druk. Hij ontfutselt hem de bal en kan de bal bij Jeroen krijgen die mooi de 0-2 binnen tikt.

rustig spelende Leon

Batavia begint al wat geïrriteerd te worden waarbij de eigen coach niet een goed voorbeeld geeft met zijn gemopper en getier richting de scheidsrechter. Vaak is dit een teken dat het niet loopt en asv Dronten kan daar haar voordeel mee doen. De afspraken van Niels zijn duidelijk; mondje open? Direct wisselen……   Een grove overtreding op Stijn op de rand van de zestien is een kenmerk van de irritaties. Speler 14 krijgt een gele kaart maar wat erger is, is hoe Stijn er aan toe is. Hij vliegt met een vreemd soort salto door de lucht en belandt na de schop met zijn rug op de noppen van zijn tegenstander. Doet dat pijn? Jazeker, Stijn heeft even tijd nodig om weer te herstellen. Sander wordt ingebracht en moet direct aan de bak op rechts.

Jesse neemt de vrije trap die in de handen van de keeper terecht komt. Na het veroveren van de bal wordt Jesse weer door Jort de rechterkant op gestuurd. Jesse kan voorgeven met zijn chocolade been en legt de bal bij de tweede paal neer waar de instormende Lucas met zijn lichaam de bal het doel inwerkt, 0-3. Zo staan er al drie verschillende namen op het scorebord, dat zegt ook wat.

In een volgende aanval gaat Derrik zoals vertrouwd op links op snelheid langs zijn tegenstander, haalt de achterlijn en geeft een mooie afdraaiende voorzet die zo binnen geknikt kan worden. Het is helaas druk rond de penalty stip en de bal wordt door Batavia weggekopt. De scheidsrechter maakt een warrige indruk met beslissingen die niet altijd te begrijpen zijn. Niet in het voordeel van Batavia maar ook niet in het voordeel van asv Dronten. Hij fluit voor de rust op het moment dat Lucas weer een aanslag heeft overleeft en met tranen van het veld afloopt. Lucas kreeg vandaag wat te verduren ondanks zijn snelle spel.

1 op 1 Annick en nr 9

Rust en bespreken hoe het vervolg moet. Iedereen staat ijzersterk te spelen, er wordt bewogen zonder bal en asv Dronten maakt het veld groot onder veel ge-coach van Niels en de rest van de technische staf. Het team wordt goed neergezet en er wordt bijzonder goed naar de coaching geluisterd.

De tweede helft start met de aftrap van asv Dronten. Jesse kan de goed invallende Sander diep sturen door een pass vanuit het centrum diep te geven naar rechts. Sander loopt uit de rug weg van de kwetsbare verdediging van Batavia en kan met de bal op de keeper af, 0-4.

Nu is duidelijk te zien hoe sterk asv Dronten wel niet is. Met snel spel, goede passes en vaak 1x raken snijden ze finaal door de verdediging heen en vinden ze de vrije spelers. Jeroen strijd aan de zijkant en geeft de meegereisde ouders een cadeautje. Hij ontfutselt aan de zijlijn de bal van de middenvelder van Batavia en komt in balbezit met veel spelers van Batavia om hem heen. Om er langs te komen poort hij de middenvelder en kan de bal op Derrik passen, Derrik kaatst met een strakke pass Evan in die veel ruimte heeft in het centrum achterin. De middenvelder van Batavia trekt dit niet en haalt gemeen uit naar Jeroen, een rode kaart zou niet misstaan. De scheidsrechter laat dit gaan, Jeroen wordt niet geraakt. Toch weer een signaal van grote onsportiviteit.

typerende Jesse actie

In het vervolg van deze aanval gaat de bal van Evan richting Jort die Jesse aanspeelt. Jesse kan met zijn sterke lichaam en goede techniek de bal mooi afschermen en Sander weer wegsturen de rechterhoek in. Sander haalt de achterlijn en legt de bal terug op Jesse die na de pass goed door beweegt. Jesse haalt in een keer uit met links ook al is de hoek van waar hij het probeert lastig. De bal gaat mooi over de keeper de verre hoek in, 0-5 en een erg technisch knappe goal.

Batavia doet wat terug. De lange nummer 9 kan na weer een overtreding op Derrik er vandoor met de bal. Hij gaat langs de achterlijn op het doel af en schiet hard tegen Leon aan waarbij de bal ongelukkig via Leon in het doel verdwijnt. 1-5. Niets aan de hand hoor, Derrik wordt weer opgelapt en de koppies staan nog steeds goed bij asv Dronten.

De mooiste aanval van vandaag komt nu. In het centrum etaleren de middenvelders hun kwaliteiten. Via de goed spelende Henrik komt de bal bij Jort. Met een dubbel 1-2 tje tikken ze door de verdediging van Batavia heen zodat Jesse in schietpositie komt. Jesse faalt wederom niet en schiet de 1-6 binnen

Sander rondt af

Een afgeslagen aanval van Batavia zorgt dat de bal voor Evan zijn voeten komt. Met een harde pass recht vooruit door het midden legt hij de bal achter de verdediging van Batavia. Hun lange centrale verdediger komt snelheid tekort. Stijn is inmiddels weer het veld ingekomen en neemt sportief wraak. Met een achterstand van 10 meter zet hij de turbo aan, knalt met drie keer zoveel snelheid het duel in, pakt de bal af en kan door op de keeper. Hij omspeelt de keeper simpel en tikt beheerst de 1-7 binnen. Wraak is zoet.

De volgende aanval is al weer in de maak. Annick gooit op Derrik die Jeroen aanspeelt. Jeroen draait open en passt breed op Jesse die vrij door kan op de keeper en er 1-8 van maakt. Na weer wat tikkie takka op het middenveld met de 3 beweeglijke en flitsend combinerende spelers gaat de bal links de hoek in.

Derrik mag als opkomende back weer eens zijn snelheid etaleren en legt de bal met veel gevoel over de verdediger van Batavia heen op Jort die fijntjes de 1-9 binnen tikt in de loop. Weer een geweldige aanval waarbij de bal binnen 4 passes aan de overkant is.

Ging er dan niets mis, natuurlijk niet. Jort had graag nog een goaltje gemaakt en krijgt in het midden de bal van Jesse. De coaching ontbreekt op dat moment even waardoor Jort te veel tijd neemt en zijn kans voorbij gaat. De dubbele cijfers lonken maar er is geen tijd meer over. Vanaf de zijkant wordt er niet alleen gecoacht, er worden ook keuzes gegeven aan de spelers. Wat gebeurt er als je dit doet, wat gebeurt er als je dat doet. Het team reageert goed op de coaching.

overtreding op Derrik
nabespreking...

Vandaag een geweldige team prestatie gezien met wervelend voetbal waar AJAX jaloers op kan zijn. Focus op het eigen spel en geen praatjes tegen tegenstanders. Dit is een mooie boodschap aan de rest van de ploegen in de beker en de competitie. Het moet wel gezegd worden dat de handjes van de tegenstanders wel kwamen na de wedstrijd zij het met enige tegenzin.

Op naar volgende week.