Verslag door Edo Oosting.

Op een wel heel onchristelijk tijdstip in het pikkedonker werd er afgereisd naar Apeldoorn. De gastheer van vandaag was WSV, een grote vereniging met veel jeugdteams. Ook de 12-1 van WSV zit in deze competitie. Thomas maakte nog even gebruik van de stakingsdagen door af te reizen naar Euro Disney. Het is maar te hopen dat hij dat leuk vindt want wat heeft hij een kraker van een wedstrijd gemist.

Het grote doel aan de kant van WSV werd nog even snel gewisseld voor een regulier pupillen doel. Slimmigheidje van Martijn om direct aan de goede kant van het veld te staan. De scheidsrechter legde nog  even wat dopjes neer voor de zijlijnen. Toch bijzonder dat veel verenigingen blijven vragen of we met of zonder lijnen spelen.

Maar goed, de haan had gekraaid en de wedstrijd kon beginnen. Finn mocht starten als reserve en stond met een mooi nieuw asv Dronten jasje geduldig langs de kant te wachten. De opstelling was niet verrassend behalve dan het feit dan Guido de plek van Thomas op ging vullen.

asv Dronten mocht aftrappen en begon goed met veel druk op de goal en de bal die snel rond ging. De eerste 5 minuten waren voor onze spelers en het regende werkelijk kansen. Niet allemaal waren ze honderd procent waardig maar 2 goaltjes waren niet onterecht geweest in die sterke begin fase. Finn was net als Jeroen dichtbij. Voor Finn was het van afstand schieten waarna de bal voorlangs ging, voor Jeroen was het een opgelegde kans na een mooie aanval over rechts die door Martijn goed werd terug gelegd. Seth had zoals gewoonlijk de sterkste tegenstander tegenover zich en had de handen vol aan deze jongen.

Aandachtspunten van vandaag waren het door-bewegen na inspelen en de organisatie op het veld. Als de jongens en meisje op de juiste afstand staan van elkaar wordt voetballen ineens makkelijk. (dat bewees de tweede helft). Toch was het WSV die als eerste scoorde nog voordat de eerste time out er was. Dat was wel wat een domper. Guido stond als verdediger goed op de plek en was de aanvaller van WSV voor bij de bal. Met simpel rechtdoor lopen met de bal aan de voet was hij direct 3 meter los. In plaats daarvan besloot hij de bal af te kappen en kon de aanvaller zijn voet er voor zetten en met de bal op Daan af, 1-0. Niets aan de hand want nog steeds waren de spelers sterker dan WSV. Na half ingrijpen door drie spelers van asv Dronten werd de bal weer achter Daan geschoten, 2-0. In de time-out werd kort aangegeven dat asv Dronten de bovenliggende partij is en blijft maar dat we wat mannelijker duels moeten aangaan. De kansen kwamen nog steeds met Jeroen en Seth die veel de bal kregen en makkelijk vrijstaande spelers vonden. Tijn had het zwaar want de sterke tegenstander van Seth zocht veel zijn kant van het veld op. Met een kleur op de wangen mocht hij even uitrusten voor de pauze. asv Dronten luisterde goed naar de instructies en schoot veel op het doel. Martijn was gevaarlijk, Finn met meerdere pogingen, Seth en ook Jeroen. Allen zochten ze het doel. De keeper van WSV had het druk maar niet heel moeilijk. Ondertussen liep WSV ook nog eens uit naar 3-0.

Na de rust besloot asv Dronten toch maar eens gebruik te maken van de ruimte. Op aangeven van Marcel ging Anniek naar de verdediging met Derrik en Guido schoof op naar voren op de positie van Anniek. Ondanks de 4-0 die eerst nog viel was kort daarna de tegentreffer van Jeroen. Hij verzilverde een voorzet van Tijn door deze voor de handen van de keeper te verlengen, 4-1. De voorzet werd vooraf gegaan aan een sterke verdedigende actie met een vervolg pass op Tijn. Het geloof was er nog steeds. Vol energie werd vanaf de aftrap de tegenstander vastgezet. Anniek en Derrik hadden genoeg werk maar losten het goed op door snel uit elkaar te spelen zodra ze balbezit kregen. Opendraaien en de zijkanten inspelen waar Finn en Tijn goed de zijlijn zochten. Jeroen dook herhaaldelijk de hoek in waardoor Martijn vrij kwam. Martijn zijn kaats moet nog wat scherper maar de intentie is er en de ruimte wordt gezien. Over de uitvoering hoeven we ons geen zorgen te maken, die komt wel goed. Tijn was weer diegene die de voorzet verzorgde. Hij schoot op de goal waarna Martijn de bal overnam en langs de keeper tikte, 4-2. Langs de kant was er waardering voor een hoge bal die door Derrik uit de lucht op de borst werd aangenomen. Hij schrok er zelf van maar gaf daarna een goede pass af. Finn schoot nog een keer prachtig strak over de grond maar de bal ging helaas net voorlangs. Ook nu aan kansen geen tekort. Marcel en Edo hadden het over het moment voor de 4-3, als die binnen 1-2 minuten zou vallen dan was het ook mogelijk om de wedstrijd te pakken. We hebben het eerder gedaan. Seth kwam vrijwel direct in schotpositie en schoof de bal met een strakke schuiver in de linkerhoek van de goal, 4-3 dus toch. Na veel pogingen werd hij eindelijk beloond. Hij speelde sterk en had weinig balverlies.

De bevrijdende 4-4 kwam ook van de voet van Seth. Hij kon vanuit de draai schieten en poortte daarmee zijn tegenstander en de keeper die het schot niet zag aankomen.

De spanning was nog niet uit de wedstrijd want WSV kon nog gevaarlijk worden. Derrik leverde een bal in bij de tegenstander van Seth die niet lang nadacht en na zich vrijgemaakt te hebben op de paal schoot. Met de schrik kwam de JO12-2 vrij en kon de bal weg geruimd worden. De scheidsrechter gaf nog een corner weg maar daar kwam verder geen gevaar meer uit. Zouden we dan toch de 4-5 kunnen maken? Die vraag blijft onbeantwoord al dachten we aan 2 minuutjes extra tijd wel genoeg te hebben om de overwinning ook nog over de streep te trekken.

Het mocht niet zo zijn. Met een grijns van opluchting kwamen de coaches van de tegenstander op de technische staf van de 12-2 af voor de bedankjes over en weer. De finale was al gespeeld volgens deze mannen, wat een spanning. Het was in ieder geval een mooie openingswedstrijd.

Als er een ding is dat het team vandaag goed heeft gedaan dan is dat het positie spel vanuit de organisatie. Backs in spelen, de halven staan tegen de zijlijn aan, Seth inspelen of een van de beide spitsen en dan de bal terug leggen bij opkomende spelers. Het loopt steeds beter en de komende week gaan we daar mee verder. Ruimte creëren door te bewegen na je pass.

Fantastische wedstrijd gezien met als grote winst het creëren van ruimte en tonen van veerkracht.

Volgende week spelen we thuis tegen Groen Wit uit Apeldoorn om 09.45 uur.