21 mei 1962, de oprichtingsvergadering in de kerkzaal van het barakkenkamp van de polderpioniers aan de Morinel. 25 juni wordt ASVD (Algemene Sport Vereniging Dronten) bij koninklijk besluit officieel erkend als voetbalvereniging.

Zoeken naar hoogtepunten is altijd een precaire zaak. Wie vindt wat een hoogtepunt? En dan is er ook nog de realiteit van niet complete opsommingen. Maar niemand zal willen ontkennen dat de oprichting van de club in 1962 uiteraard het eerste onbetwiste hoogtepunt in het bestaan van asv Dronten is. Zonder noeste welwillende oprichters geen vereniging.

Het eerste kampioenschap is ook zo’n moment, en kan gevierd worden op 4 april 1964, na een 5-1 overwinning op Creil. Spelers en trainer maken op een platte landbouwwagen een glorieuze rondrit door het dorp, voorafgegaan door muziekvereniging De Eendracht. Die avond is er een grandioze feestavond in het Parochiehuis. Vele jaren later, in het seizoen 1986-1987, wanneer het 25-jarig jubileum gevierd wordt, promoveert asv Dronten van de afdeling Zwolle naar de ‘grote’ KNVB. Uiteindelijk wordt zelfs de hoofdklasse bereikt, vier seizoenen lang (2000-2001 en 2002-2005), met onvergetelijke wedstrijden tegen bijvoorbeeld Flevoboys, Urk en IJsselmeervogels.

“Vijf gulden de man, laat zien dat het kan’. Veel ASVD’ers trokken vrijdag avond 7 november 1975 het dorp in voor een deur-aan-deur actie om de bouw van een nieuwe kantine mogelijk te maken. De inzamelactie werd rechtstreeks uitgezonden via de VLOD (Vereniging Lokale Omroep Dronten). De actieweek leverde 76.000 gulden op. Via een ongelooflijk stuk zelfwerkzaamheid werd in betrekkelijk korte tijd De Spil gerealiseerd. Op 21 mei 1977 werd clubhuis De Spil officieel geopend.

Geloof ’t of niet, maar er zijn mensen die al zestig jaar lid zijn van asv Dronten. Zij waren erbij aan het begin in 1962 en zullen niet ontbreken wanneer straks de vereniging haar zestigjarige verjaardag viert. Een eervolle vermelding voor die tien trouwe leden: Harm Bies, Melle de Boer, Roelie Bouwer-de Vogel, Roel Braad, Grietje Braad-Morren, Johan Greve, Evert-Jan Morren, Henk Timmer, Gerrit de Vogel en Piet Zwijnenburg.

ASVD-PSV met o.a. Arnold Bruggink(10), Mateja Kezman en Theo Lucius

Meer hoogtepunten: interlandwedstrijden, profclubs die naar Dronten kwamen (Ajax, Heerenveen, PEC Zwolle, FC Utrecht, Vitesse, FC Groningen, Feyenoord en PSV), ontelbare kampioenschappen, ereleden, persoonlijke successen. De lijst is onuitputtelijk.

Het eerstvolgende hoogtepunt is 25 juni 2022, het grote jubileumfeest, asv Dronten wordt zestig jaar. Een dag vol activiteiten voor jong en oud op het Burgemeester Dekker Sportpark. De dag wordt besloten met een receptie en een grote feestavond. Met z’n allen op weg naar een nieuwe reeks hoogtepunten.