30 oktober 2021

asv Dronten 15-1 groeit en pakt eerste punten in de competitie.

Uit tegen DVS’33, de gerenommeerde club uit Ermelo, haalde asv Dronten JO15-1 zaterdag zijn eerste overwinning van de competitie. Opvallend was de hoge efficiëntie bij de gecreëerde kansen. 

Lars was geblesseerd en Thije zit zijn schorsing van twee wedstrijden uit na zijn terechte rode kaart van vorige week. Seth was daarom gevraagd aan te sluiten. Ook Quint Dorgelo was weer mee.

Opstelling: Don Levi op de goal, Thiemen en Jesse centraal achterin, Mika en Jeroen op de back positie. Seth, Naud en Veron vormden het middenveld. Voorin het vertrouwde drietal Daan, Soufian en Appie.

Ermelo heeft een goede jeugd en speelt met hun 15-2 niet onverdienstelijk in de Hoofdklasse. Dat zij een goede jeugdopleiding hebben bewijst de Rinus Michels Award die de club in 2015 heeft ontvangen. De 15-1 van asv Dronten had daar afgelopen zaterdag geen boodschap aan en gaf de Ermeloers een lesje in efficiëntie.

DVS’33 mocht aftrappen nadat Thiemen de toss verloor. Als je bijgelovig bent is dat vaak een voorteken voor het verloop van de wedstrijd. In de warming-up was al een beetje te zien dat de tegenstander geen wonderteam heeft. Desondanks laat asv Dronten zich verrassen want binnen 5 minuten is het al 1-0 voor de thuisploeg. Een opkomende middenvelder snijd dwars door de as van het veld en zowel het middenveld als de verdediging kan deze speler niet afstoppen, hij rond af en Don Levi moet de bal al weer uit de goal grabbelen. De opdracht blijft het zelfde; Jesse en Thiemen moeten nadat ze worden ingespeeld door Don het middenveld in dribbelen en de bewegende middenvelders aanspelen waardoor er een overtal situatie ontstaat op het middenveld. Voor Don de opdracht om te wachten met inspelen totdat de posities ingenomen zijn.

Max heeft natuurlijk allang gezien dat er ruimte ligt achter de laatste linie van DVS en geeft Thiemen en Jesse de opdracht die ruimte te benutten door de ballen achter de verdediging te leggen zodat Daan, Soufian en Appie gevaarlijk kunnen worden. Zowel Thiemen als Jesse hebben een goede pass in de benen en stichten daarmee ook het eerste gevaar. Thiemen dribbelt in en kan voorlangs de spits kruisen die zich helemaal suf moest lopen deze middag om de twee centrale verdedigers af te stoppen. Het middenveld is in beweging en creëert ruimte voor Daan die door Thiemen weggestuurd wordt met een pass binnendoor. Daan had een lekkere middag en kon weer eens ouderwets dollen met zijn tegenstander. Opwippertjes, even door de benen, straks langs de lijn versnellen, het was er allemaal. Daan kon op volle snelheid over de rechterkant opstomen en de bal op Soufian voorgeven. Soufian was scherp vandaag en werkte hard. De eerste goal van hem lag er 2 minuten na de tegengoal al in waardoor hij de stand rechttrok, 1-1. Dat is toch wel een tikkie voor DVS die misschien al aan een makkelijke ochtend dacht.

Don moet af en toe ver de goal uit en is op een gegeven moment aan de zijkant van het veld te vinden om de bal bezittende speler onder druk te zetten. Een goede keuze, de rest kon mooi aansluiten en de linies weer dicht trekken. Seth was veel in beweging net als Veron, die overigens vandaag liet zijn waarom hij in de 15-1 zit. Naud was iets onzichtbaar maar compenseerde dat met werklust. De posities zijn goed ingevuld. Mika moest hard aan de bak op de rechtsback en had een snelle jongen tegenover zich. Thiemen had iets meer rugdekking moeten geven in dat eerste kwartier. Veel gevaar kwam vooral van de linkerkant van DVS. Een tegengoal hing weer in de lucht want DVS speelde twee spelers vrij op de vijf meter maar het was Jeroen die met een soort achterwaartse beenbeweging de bal net kon wegtikken voor de speler van DVS die wilde uithalen. asv Dronten bleef ook gevaarlijk en stuurde Appie veel de diepte in. Appie is behendig aan de bal maar de buitenspel val van DVS werkte goed en Appie let op veel dingen. De buitenspel val is daar geen onderdeel vanJ.

De tweede goal van asv Dronten was een redelijke kopie van de eerste met een Daan die de diepte in wordt gestuurd na een mooie pass van Jesse over de heel hoog spelende verdediging van DVS heen. Daan tikt weer breed voor de goal op Soufian. De keeper zit er in eerste instantie bij maar laat de bal los waarna Souf kan intikken, 1-2. Souf was een vandaag een helse plaaggeest voor de centrale verdedigers van DVS die zich onder druk van Souf regelmatig in de bal verslikten. DVS probeerde te combineren en kon een aantal keer over de as doorkomen. Max loste dat op door Veron wat dichter bij zijn verdediging te laten spelen waarbij Seth en Naud meer de binnenkant moeten opzoeken. Veron vocht verdedigend goede duels uit en met succes. asv Dronten heeft de smaak te pakken en heeft veel dreiging in de diepte. Mika komt steeds beter in de duels en heeft met de ondersteuning van de centrale verdedigers steeds minder moeite met zijn mannetje. Het gevaar aan de zijkanten ebt iets weg. Jeroen heeft een relatief makkelijke ochtend met een zware spits die de bal goed afschermt maar ook geen actie in huis heeft. Simpel voor je houden dus en niet happen.

De 1-3 volgt na goed storen van Soufian die de centrale verdediger weer eens onder druk zet. Het verloop is niet helemaal duidelijk maar het komt er op neer dat Appie loon naar werken krijgt want hij kan met een intikkertje de derde goal scoren.

Jesse moet ondertussen wel veel duels aangaan maar speelt vandaag een beregoede wedstrijd. Hij wint veel van zijn duels en is opbouwend bijna foutloos. Jesse is een opbouwende speler die niet zomaar ballen weg roeit, net als Thiemen overigens. Veron is continue aanspeelbaar en weet zichzelf goed staande te houden. Diep in de eerste helft wordt hij van drie kanten onder druk gezet en daar was de oude Veron weer te zien. Instinctief draait hij drie keer naar de goede kant weg met de bal aan de voet en kan hij Appie wegsturen. Knappe actie van de middenvelder die een moeizame start kende maar net als vorige week ook vandaag weer een goede wedstrijd speelde. Seth komt veel in de bal en draait goed weg van zijn tegenstander. Zoals gezegd was Naud wat onzichtbaar aan de bal maar een ding is zeker, hij verzaakt nooit zijn verdedigende werk en zat er veel tussen.

Een beloning voor zijn spel volgt ook nog in de eerste helft want hij kan uit een rebound met de punt van zijn schoen de 1-4 binnen tikken. Het team is uitzinnig van vreugde en terecht. Ze leggen veel energie op de mat en het betaalt zich uit. Een lekkere ruststand in de miezerende regen. Trainer Max is kritisch en ziet wel wat zaken die beter moeten. Het publiek had niet anders verwacht maar kan genieten van het spel in de eerste helft. Mooi om te zien hoe vanuit achteruit de ruimte wordt gezocht. Een schitterende cross pass van rechtsachter naar links midden op Jeroen die heel hoog staat is een voorbeeld van hoe de ruimte wordt gezocht en gevonden, prachtig om te zien.

Rust

De tweede helft vangt aan met dezelfde opstelling. DVS dringt aan met een heftig coachende trainer. Hij weet zijn ploeg voor even goed mee te slepen. Bij de tweede goal van DVS geeft hij aan dat de corner kort genomen kan worden. De verdediging van asv Dronten staat wat te dromen. Vanuit de voorzet  komt de bal terecht bij de aanvoerder van DVS. Hij aarzelt niet en ramt de bal met een halve omhaal in de goal, 2-4. Een mooie goal, dat moet gezegd worden. De 15-1 is weer bij de les. Jeroen moet toch wat meer aan de bak met zijn tegenstander die van dichtbij gecoacht wordt door zijn trainer. Jeroen zit er dicht op en weet dat Jesse een uitstekende rugdekking geeft. De rechterspits komt er twee keer langs en hij kan een keer schieten. Don redt uiteraard net zoals hij in de eerste helft meerdere keren moest doen. Lekker hoor, een keeper die stabiel en betrouwbaar is en ook ver uit zijn goal durft te spelen. Thiemen maakt een riskante actie in de zestien door een schot te blokken met een gestrekt been vooruit. De overigens goed fluitende scheidsrechter ziet er gelukkig niets in en asv Dronten verdedigd uit.

De 15-1 heeft nog een goal in petto. De 2-5 wordt niet lang na de 2-4 gemaakt en het restje hoop dat DVS had wordt hiermee weggehaald. Daan verovert de bal rond de middenlijn en wordt na een combinatie weggestuurd. Hij kan naar binnen snijden voor zijn verdediger langs richting de zestien. Met een hard schot tekent hij voor de laatste goal van de ochtend. Slim van hem, je hoeft niet alleen buitenlangs te gaan, binnendoor steken is net zo gevaarlijk!

Jesse draait lekker weg bij zijn tegenstanders en weet elke keer de vrije man te vinden. Thiemen verlegt het spel met mooie cross passes en Soufian mag in de tweede helft zijn plek geven aan Quint. Alle linies haalden vandaag een voldoende en de hand van Max is goed te zien in de wedstrijd van vandaag. Het team groeit want na de goede wedstrijd van vorige week met een jammerlijk verlies van 1-0 werd er vandaag tegen de nummer 4 van de ranglijst voortgeborduurd op het goede spel.

Volgende week staat er een thuiswedstrijd tegen Nunspeet op het programma, een laagvlieger. Het zegt helaas niet zo veel. De ploegen in deze competitie ontlopen elkaar niet veel en de JO15-1 kan goed tegenstand bieden. Elke week bewijzen ze dat ze niet van de mat worden gespeeld. Dat is knap voor een team wat merendeels bestaat uit 13-jarigen.

Tot volgende week.