asv Dronten 60   

Wie de jeugd heeft …

 

Op maandag 21 mei 1962 vindt in de kerkzaal van het barakkenkamp van de polderpioniers aan de Morinel in Dronten de oprichtingsvergadering plaats. Op 25 juni wordt ASVD (Algemene Sport Vereniging Dronten) bij koninklijk besluit officieel erkend als voetbalvereniging.

    

Het is zaterdag en op kunstgrasveld drie spelen de landenteams van Engeland en Brazilië. Ernaast ontmoeten Nederland en Spanje elkaar. Internationaal voetbal op de velden van asv Dronten? De prachtige landenshirts kloppen, maar de spelers zijn nog erg jong en ze spelen vier tegen vier op een kwart veld. Het zijn de allerkleinste voetballers van asv Dronten, vijf- en zesjarigen, die elke zaterdag onderlinge wedstrijden spelen.

   

Het begon allemaal in februari 2011 met een trainingsmiddag voor de allerjongsten. Acht jongens en meisjes waren aanwezig. Elke week nam het aantal enthousiastelingen toe. Vriendjes, vriendinnetjes en klasgenootjes sloten zich aan en twee maanden later renden er vierenvijftig Groentjes achter de bal aan. Nu spelen elke zaterdag zo’n zestig razend enthousiaste talentjes hun eigen Wereldkampioenschap Voetbal, een schitterend spektakel.

   

De allereerste officiële jeugdwedstrijd van asv Dronten (toen nog ASVD) vond plaats in 1962. Een B-junioren team (tegenwoordig noemen we deze leeftijdsgroep JO17) verloor met 13-0. Geen wonder dan hun eerste wedstrijd in een dikke nederlaag eindigde, het was een combinatieteam van B’s aangevuld met jongere spelers. Er waren simpelweg niet genoeg spelers om een compleet B-team te vormen.

 

In het seizoen 1962-1963 worden diezelfde B-junioren wel de trotse kampioen met 27 punten uit 15 wedstrijden (een overwinning leverde in die tijd twee punten op). Dertig jaar later in het seizoen 1991-1992 wordt B1 kampioen van de hoofdklasse en promoveert naar de landelijke derde divisie. Een primeur voor asv Dronten.

   

In 2015 wordt het D-pupillen team (JO12) zelfs kampioen van de tweede divisie. Het laat de enorme ontwikkeling van de jeugdafdeling zien, ook al speelt er nu geen enkel jeugdteam meer op divisieniveau.

  

Wat telt is dat de jeugd van asv Dronten al zestig jaar lang met veel plezier voetbalt. Talentvol of minder talentvol,  een verstandelijke- of lichamelijke beperking (er is G-voetbal bij asv Dronten sinds 2012), jongens en meisjes, voor iedereen is er een plek.

  

Die zaterdag won Engeland overigens met 5-4 van Brazilië en Nederland versloeg de Spanjaarden met 6-3.