Nu we midden in de winter zitten is het misschien eens goed terug te gaan naar de komst van ons eerste kunstgrasveld in 1990 en wat dat voor enorme positieve invloed op onze club had.

De aanleg van het veld begon met een enorme vertraging want in sept. 1989 zou het al in gebruik genomen moeten worden. Echter omdat het een van de eerste echte voetbal kunstgrasvelden was moest de KNVB het veld eerst nog op een demoveld in Zeist keuren en dat maakte dat het pas in 1990 open kon.

Daar de graafwerkzaamheden in Dronten al begonnen waren op veld 3 in de zomerstop werd de druk op de andere velden nog groter. Vermeer Rijnvis Sport was de aannemer die maakte dat asv Dronten de primeur kreeg in Flevoland en de regio Zwolle. Op 11 april 1990 was het veld klaar echter zonder doelen omdat de gemeente dacht dat Vermeer daarvoor zou zorgen en omgekeerd.

In diezelfde maand werd op het veld het 750-ste lid verwelkomd in de persoon van de 8-jarige Marko Hooglander. Nu 34 jaar later zitten we al op 1400 leden en 3 kunstgrasvelden.

In de herfst van 1990 werden uiteindelijk de eerste wedstrijden gespeeld door de toenmalige F pupillen. Maar ook het eerste elftal profiteerde er direct van omdat (toen ook al) de natte herfst voor veel afgelastingen zorgde. De tegenstanders waren Flevo Boys en Go Ahead Kampen waarbij de laatste, uitkomend in de toen hoogste klasse, met 2-1 werd verslagen  door goals van Gerard de Ridder en Jan Willems waarbij voor GA, Jan Okke Koers doel trof.

In de winter, die met veel sneeuw volgde, stond de telefoon bij de club roodgloeiend. Vrijwel elke club uit de buurt van elk niveau wilde bij ons spelen. Vooral nadat liefst 80 vrijwilligers (m.n. spelers) het veld met snel aangeschafte sneeuwschuivers samen met Tonnie Kijk in de Vegte van de gemeente met de trekker het veld sneeuwvrij gemaakt hadden.

Oefenwedstrijden tegen FC Zwolle, nipt verlies van 1-2 en tegen de reserves van FC Volendam werd zelfs met 1-0 (Arjan Valk) gewonnen.

Maar ook de profs Van Cambuur en FC Utrecht (1-0) speelden bij ons tegen elkaar. Evenals SC. Genemuiden, WHC en DOSKampen.

Ook de KNVB kwam naar Dronten met een jeugdselectie Nederland onder 15 en met het Nederlands damesteam.

Zo was asv Dronten dus even het middelpunt in het Nederlandse voetballandschap.

Hans Engelvaart (Archivaris)

P.S.

Tijdens de wedstrijd tussen Utrecht en Cambuur werd de wedstrijd op last van de gemeente even stil gelegd. De Reden? De voorzitter van FC Utrecht weigerde zijn sigaar uit te doen toen hij op het veld stond. Pas toen hij die eindelijk doofde werd de wedstrijd verder gespeeld!!