We spraken ‘nieuwkomer’ Jeremy de Graaf. Vanuit zijn auto op weg van woonplaats Amsterdam naar de training in Dronten bespraken we zijn carrière tot nu toe, zijn band met asv Dronten en zijn rol binnen het huidige team van asv Dronten 1.

 

Jeremy, laten we starten met jouw carrière tot nu toe. Neem ons eens mee op jouw voetbalreis.

‘Op mijn 11e startte ik bij asv Dronten en doorliep daar alle standaardelftallen. D1, C1, B1 en de A1. De A1, daar speelde ik slechts een half jaar, want in de winterstop haalde de trainer mij naar het eerste elftal. Hij wilde wat extra keuzes hebben voorin, waarin Joany Ascherl destijds, de onbetwiste aanvalsleider was.’

‘Daarnaast speelde ik daar samen met Jos Dijkstra en Rik de Boer, die nog altijd een vrienden van me zijn.’

‘Een mooie tijd, met twee keer een promotie maar ook twee keer degradatie helaas. In die periode gingen we heen en weer tussen de 1e en 2e klasse. Ook erg leuk, ik speelde bij asv Dronten met de huidige trainer Patrick Posthuma en keeperstrainer Rutger IJmker.’

 

‘Daarna volgde een reis door het Nederlandse amateurvoetbal: 2 seizoenen VVOG, daar moest ik wel erg wennen aan het hogere niveau van de Hoofdklasse, maar in het 2e seizoen werd ik onder Dwight Lodeweges gelijk topscorer.’

‘Na 2 seizoenen vroeg Lodeweges mij of ik trek had in een stage bij Cambuur Leeuwarden. En daar verdiende ik een contract. Helaas werd dat niet wat ik er van had verwacht. Ik speelde eenmaal een officiële wedstrijd in de KNVB beker, daarnaast was ik veel geblesseerd en kreeg ik de ziekte van Pfeiffer.’

‘Hierna kreeg ik de keuze tussen de Jupiler League of studeren en voetballen op top amateurniveau. Ik koos voor het laatste.’
‘Er volgde een jaar sv Spakenburg, een leuk, maar niet erg succesvol jaar. Daarna terug naar VVOG, waar ik weer veel mocht scoren en we promoveerden naar de 3e divisie, vervolgens speelde ik vier jaar voor GVVV om vervolgens opnieuw terug te keren naar VVOG en dit jaar heb ik gekozen om weer voet op Flevolandse bodem en te gaan spelen voor mijn jeugdliefde asv Dronten.’

‘Een geweldige voetbalreis, waarbij ik het geluk heb gehad, altijd met leuke groepen te hebben gespeeld, waarbij vriendschap, team en collectief voorop stonden.’

 

Terug naar Dronten, het gonsde al jaren van de geruchten en vooral ook de roep: wanneer komt Jeremy de Graaf weer terug? Wat is de reden dat je nu de stap hebt gezet?
‘Elk jaar kwam ik op de Meerpaaldagen wel weer mensen van asv Dronten tegen, o.a. de huidige trainer Patrick Posthuma. Gekscherend zei ik altijd: als jij trainer wordt, dan kom ik terug!’
‘Ik ben altijd voor het hoogst haalbare gegaan, maar vorig seizoen kwam langzaam het sociale aspect meer naar voren.’
‘Naast dat er een mooie sportieve uitdaging ligt bij de club, woont er nog altijd familie van me in Dronten en daarnaast dus ook vrienden, zoals Jos en Rik die nu betrokken zijn bij de scouting bij de jeugd. Ook had ik dus een soort van afspraak met Patrick Posthuma.’

IMG_6047
de Graaf viert een goal samen met Martijn Timmer.

‘Vandaar dat ik vond, dat nu de stap was om naar asv Dronten te komen, ondanks het feit, dat ik in Amsterdam woon en dus elke keer een stuk moet reizen.’


Je zet nu de stap, wordt asv Dronten jouw eindstation?
‘Het is altijd moeilijk om in de toekomst te kijken, maar als ik het nu moet zeggen, dan wordt asv Dronten inderdaad mijn eindstation. Boven alles voelt het gewoon heel goed om terug te zijn.’


Hoe zie jij de huidige competitie met vele onbekende ploegen?
‘Ik ken de ploegen DTS, Bennekom, Putten en NSC redelijk goed, dat zijn allemaal hele goeie ploegen. Er zitten zo’n 6 of 7 ploegen in de competitie, die vorig jaar de nacompetitie hebben gehaald, dus dat wordt aanpoten, dat hebben we al gemerkt tegen RKHVV en SDC Putten, ondanks dat we goed mee konden komen en wij in de wedstrijden de tegenstander ook regelmatig de wil op konden leggen.’


asv Dronten toen en asv Dronten nu, zie jij verschillen, zijn er dingen hetzelfde gebleven?
‘Het mooiste is te zien, dat mensen die in mijn eerste periode bij Dronten, taken vervulden, dat nog steeds doen. Èchte clubmensen, die een vereniging maken, heel mooi! Verschillen zijn er ook zeker, kijk even naar het aantal leden en daarnaast de ontwikkelingen in faciliteiten en ook in de opzet van de jeugdafdeling.’

Wat is jouw rol als ervaren speler in het elftal van asv Dronten?
‘Wat ik heel mooi vind, is dat het aandeel van eigen jeugd zo groot is. In vergelijking met mijn eerste periode, was het aantal spelers van buitenaf in de meerderheid, nu is dat omgedraaid en zijn de Drontense jongens in de meerderheid. Aangevuld met jongens, die heel goed bij de groep passen. Mijn rol is natuurlijk om voetballend een verschil te maken, maar daarnaast om de jongeren op sleeptouw te nemen.’
‘Een mooi voorbeeld vind ik altijd sv Urk, dat speelt met voornamelijk eigen jongens. Dat geeft binding en herkenbaarheid, ook voor de supporters en dat maakt je sterk als club en als team.’

Wat kunnen we verwachten van jou en van asv Dronten dit seizoen?

‘Ik ben heel blij om terug te zijn, heb het ontzettend naar mijn zin, maar ik mag zeker nog meer brengen, dan dat ik tot nu heb gedaan.
Daarnaast willen we als team toewerken naar het comfortabel zijn aan de bal, dat wij met ons voetballend vermogen de tegenstander de wil op kunnen leggen. Zoals we al in fases hebben laten zien dit seizoen. Wij aan de bal, en de tegenstander geen kans geven. Dat is waar we als team naar toe willen en hopelijk gaat dat dan gepaard met meer en meer overwinningen en kan ik zelf mijn bijdrage leveren met goed voetbal en doelpunten.’


Jeremy, bedankt voor je tijd en een inkijkje in jouw voetballeven tot nu toe. We wensen jou, samen met de staf, het team en de supporters een fantastisch seizoen. En daarnaast hopen wij als supporters natuurlijk, dat je inderdaad je carrière hier in Dronten gaat afsluiten!
Maar dat is toekomstmuziek!

 

AvL